Rolady słodkie kuchcika

Biszkopty « poprzedni | następny »
45Kazik - Przepis na: Rolady słodkie kuchcika offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolady słodkie kuchcika
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Chyba najłatwiejsze ciasto z kremem jako deser tak do kawy dla dorosłych jak i do herbaty dla dzieci.


trudność: średne
czas:

Rolady słodkie kuchcika - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 10 jaj (najlepiej prosto z chłodziarki);
  • 1,5 szkl cukru;
  • 2 szkl mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera;
  • 2 łyżki mleka.
  • NADZIENIE:
  • 1 ajerkoniakowy krem Dr Oetkera;
  • 1 czekoladowy krem Dr Oetkera;
  • 0,6 l mleka dobrze schłodzonego;
  • 20 dag masła ciepłego(niekonieczne!);
  • 1 galaretka wiśniowa(poziomkowa) Dr Oetkera;
  • 300 ml gorącej wody.
  • ORAZ:
  • 1 polewa czekoladowa Dr Oetkera;
  • 100g wiórków kokosowych.
  • DODATKOWO:
  • ok 5dag margaryny;
  • + papier do pieczenia.

Rolady słodkie kuchcika - PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść galaretkę w 300ml wody , wystaw w chłodne miejsce. Włącz piekarnik nastaw na temp150ºC (bez termoob. +20ºC). Białka ubij na prawie sztywną pianę, dodaj cukry ubij na sztywno, dodaj mąkę wymieszaj na wolniejszych obrotach, dodaj żółtka mleko, wymieszaj. Na 2 standardowe blachy piekarnika wyłożone papierem wyłóż zrobione ciasto rozprowadź równomiernie po całej powierzchni blachy. Przed rozłożeniem papieru w kilku miejscach punktowo posmaruj blachy margaryną szczególnie przy brzegach, wówczas papier przyklei się!). Przygotuj 2 ściereczki (lniane) mocno wilgotne. Piecz ok 20min (do lekkiego zbrązowienia powierzchni). Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu oddziel papier od ciasta nie usuwając papieru, zwiń płaty biszkoptów w luźne rulony i owiń wilgotnymi ściereczkami do wystygnięcia (możesz wystawić na balkon tylko nie zamroź(!). Zrób kremy wg przepisów i po całkowitym wystudzeniu biszkoptów: jeden płat posmaruj całością kremu czekoladowego, w środek wkładając wycięty z galaretki ”rdzeń” śr. ok. 2 cm , zawiń dość ciasno i owiń papierem na którym był pieczony; drugi posmaruj ok 4/5 kremu ajerkoniakowego, rozrzuć na jego powierzchni pokruszoną galaretkę (nie za dużo!) zwiń jak czekoladowy. Najlepiej byłoby teraz pozostawić obie rolady w chłodziarce na noc. Rozwiń rolady z papieru i: czekoladową posmaruj na całej powierzchni polewą, przy pomocy pędzelka, ajerkoniakową posmaruj pozostałym kremem , obsyp wiórkami kokosowymi. Nie licząc”nocnego leżakowania” całość czasu wykonania to ok 2 godzin (łącznie).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolady słodkie kuchcika (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-07 13:19
Mniamusne... takie roladki uwielbialam jako male dziecko..jadlam je, odwijajac... je a na koncu byla nagroda...kawalek marmolady ;) Teraz tez je lubie :)
Skomentuj
Oceń:
5
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 14:37
Glumanda napisał(a):

Mniamusne... takie roladki uwielbialam jako male dziecko..jadlam je, odwijajac... je a na koncu byla nagroda...kawalek marmolady ;) Teraz tez je lubie :)


Pochwała z Twoich ust to "mniód na me serducho".
Pyziol
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 17:35
Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 17:49
ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!


Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!!
Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak?
Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 20:25
45Kazik napisał(a):

ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!


Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!!
Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak?
Pozdrawiam.


Rolady są w porządku.Prawidłowo powinno się je nasączać, ale delikatnie-pędzlem. A za pana-sorki! I bardzo podoba mi się "rdzeń"
Skomentuj
Oceń:
5
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 23:16
ptychu napisał(a):

45Kazik napisał(a):

ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!
Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!! Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak? Pozdrawiam.
Rolady są w porządku.Prawidłowo powinno się je nasączać, ale delikatnie-pędzlem. A za pana-sorki! I bardzo podoba mi się "rdzeń"

Oki ale piwo i tak stawiasz, nie ma zmiłuj się ;)))
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 23:19
Może grzaniec z goździkami?:)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-08-09 22:03
dobra,piwo piwem,ale do ciacha nie pasuje;P,rolady lądują u mnie w ulubionych,a u ciebie 5,pozdrawiam"Panów"hi hi
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Serowe ciasto z brzoskwiniami Duuuży Michałek Zebra z brzoskwiniami
Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej Sernik ze śliwkami Rolada z brzoskwiniami
Ciasto Kinder Pingui Sernik na zimno Sernik składany
Malinowy torcik Rolada z białą czekoladą i ciastecz. brzoskwinią Czekoladowa wisienka

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane