Rolady słodkie kuchcika

Biszkopty « poprzedni | następny »
45Kazik - Przepis na: Rolady słodkie kuchcika offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolady słodkie kuchcika
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Chyba najłatwiejsze ciasto z kremem jako deser tak do kawy dla dorosłych jak i do herbaty dla dzieci.


trudność: średne
czas:

Rolady słodkie kuchcika - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 10 jaj (najlepiej prosto z chłodziarki);
  • 1,5 szkl cukru;
  • 2 szkl mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera;
  • 2 łyżki mleka.
  • NADZIENIE:
  • 1 ajerkoniakowy krem Dr Oetkera;
  • 1 czekoladowy krem Dr Oetkera;
  • 0,6 l mleka dobrze schłodzonego;
  • 20 dag masła ciepłego(niekonieczne!);
  • 1 galaretka wiśniowa(poziomkowa) Dr Oetkera;
  • 300 ml gorącej wody.
  • ORAZ:
  • 1 polewa czekoladowa Dr Oetkera;
  • 100g wiórków kokosowych.
  • DODATKOWO:
  • ok 5dag margaryny;
  • + papier do pieczenia.

Rolady słodkie kuchcika - PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść galaretkę w 300ml wody , wystaw w chłodne miejsce. Włącz piekarnik nastaw na temp150ºC (bez termoob. +20ºC). Białka ubij na prawie sztywną pianę, dodaj cukry ubij na sztywno, dodaj mąkę wymieszaj na wolniejszych obrotach, dodaj żółtka mleko, wymieszaj. Na 2 standardowe blachy piekarnika wyłożone papierem wyłóż zrobione ciasto rozprowadź równomiernie po całej powierzchni blachy. Przed rozłożeniem papieru w kilku miejscach punktowo posmaruj blachy margaryną szczególnie przy brzegach, wówczas papier przyklei się!). Przygotuj 2 ściereczki (lniane) mocno wilgotne. Piecz ok 20min (do lekkiego zbrązowienia powierzchni). Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu oddziel papier od ciasta nie usuwając papieru, zwiń płaty biszkoptów w luźne rulony i owiń wilgotnymi ściereczkami do wystygnięcia (możesz wystawić na balkon tylko nie zamroź(!). Zrób kremy wg przepisów i po całkowitym wystudzeniu biszkoptów: jeden płat posmaruj całością kremu czekoladowego, w środek wkładając wycięty z galaretki ”rdzeń” śr. ok. 2 cm , zawiń dość ciasno i owiń papierem na którym był pieczony; drugi posmaruj ok 4/5 kremu ajerkoniakowego, rozrzuć na jego powierzchni pokruszoną galaretkę (nie za dużo!) zwiń jak czekoladowy. Najlepiej byłoby teraz pozostawić obie rolady w chłodziarce na noc. Rozwiń rolady z papieru i: czekoladową posmaruj na całej powierzchni polewą, przy pomocy pędzelka, ajerkoniakową posmaruj pozostałym kremem , obsyp wiórkami kokosowymi. Nie licząc”nocnego leżakowania” całość czasu wykonania to ok 2 godzin (łącznie).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolady słodkie kuchcika (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-07 13:19
Mniamusne... takie roladki uwielbialam jako male dziecko..jadlam je, odwijajac... je a na koncu byla nagroda...kawalek marmolady ;) Teraz tez je lubie :)
Skomentuj
Oceń:
5
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 14:37
Glumanda napisał(a):

Mniamusne... takie roladki uwielbialam jako male dziecko..jadlam je, odwijajac... je a na koncu byla nagroda...kawalek marmolady ;) Teraz tez je lubie :)


Pochwała z Twoich ust to "mniód na me serducho".
Pyziol
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 17:35
Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 17:49
ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!


Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!!
Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak?
Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 20:25
45Kazik napisał(a):

ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!


Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!!
Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak?
Pozdrawiam.


Rolady są w porządku.Prawidłowo powinno się je nasączać, ale delikatnie-pędzlem. A za pana-sorki! I bardzo podoba mi się "rdzeń"
Skomentuj
Oceń:
5
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-07 23:16
ptychu napisał(a):

45Kazik napisał(a):

ptychu napisał(a):

Kiedyś myślałam,że zawijanie takiej rolady to bardzo trudna sprawa, ale po pięciu latach pracy w cukierni to dla mnie bułka z masłem. Cieszę się , że Panu to też tak podpasowało. Pozdrowienia serdeczne!
Za "pana"przydziel sobie pięć "karniaków" ;)))) ( wrealu piwko stawiasz jeśli dojdzie do spotkania!!! Powiedz/oceń lepiej czy dobrze robię rolady. Ponadto: torty nasączam ale rolad nie, prawidłowo czy nie, czy można tak i tak? Pozdrawiam.
Rolady są w porządku.Prawidłowo powinno się je nasączać, ale delikatnie-pędzlem. A za pana-sorki! I bardzo podoba mi się "rdzeń"

Oki ale piwo i tak stawiasz, nie ma zmiłuj się ;)))
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-07 23:19
Może grzaniec z goździkami?:)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-08-09 22:03
dobra,piwo piwem,ale do ciacha nie pasuje;P,rolady lądują u mnie w ulubionych,a u ciebie 5,pozdrawiam"Panów"hi hi
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Jabłkowy przekładaniec Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho
Ciemny biszkopt na oleju Ciasto z malinami i truskawkami Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Biszkopt kakaowy I Niebiańskie ciasto dla dorosłych Kosmiczne ciasto szpinakowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane