eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam rolady z szynki nadziewane boczkiem, cebulą i bulwą kalarepy. Rolady owinęłam liśćmi kalarepy i cienkimi plastrami boczku.

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Składniki:

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

mięso

  • 4 płaty szynki wieprzowej po około 20 dkg
  • 100 g boczku wędzonego w cieniutkich plastrach

farsz

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża kalarepa z liśćmi
  • 2 cebule
  • 3 łyżki musztardy

pozostałe składniki

  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka musztardy
  • 8 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka maki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

przygotowanie składników

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą
Cebulę, kalarepę obrać i razem z boczkiem pokroić w słupki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Bulwę kalarepy obrać i pokroić w słupki. Boczek wędzony pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą
Przygotować boczek i sparzone liście kalarepy.

Liście kalarepy sparzyć i ostudzić. Przygotować plastry boczku.

przygotowanie rolad

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą
Rozbite mięso oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą.

Plastry szynki rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą
Na mięsie rozłożyć słupki boczku wędzonego.

Na płatach mięsa rozłożyć boczek.

przygotowanie rolad cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Na płatach mięsa rozłożyć słupki cebuli i kalarepy.

przygotowanie rolad cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Rolady ciasno zwinąć, obwiązać nićmi i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Rolady obrać z nici i zawinąć w liście kalarepy.

przygotowanie rolad cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Rolady owinąć plasterkami boczku i obwiązać nićmi.

przygotowanie czosnku i cebuli

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie czosnku i cebuli

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

duszenie rolad

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Rolady obsmażyć ze wszystkich stron na pozostałym z rolad oleju. Dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs i chwilę razem smażyć; Podlać mięso wodą i dusić aż będzie miękkie.

duszenie rolad cd

Rolady wieprzowe Eli z kalarepą

Rolady wyjąć, odwinąć z nici i ułożyć na półmisku. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Smacznego!