Rolady wołowe

Wołowina « poprzedni | następny »
montajka - autor przepisu Rolady wołowe offline

Szef Kuchni
Przepisy: 49
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolady wołowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Typowy śląski obiad na niedzielę to rolady i kluski polane obficie sosem z rolad a do tego modro kapusta :))


trudność: średne
czas:

Rolady wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1kg pieczeni wołowej na rolady najlepiej z udźca (bez kości)
  • 1 cebula pokrojona na drobno
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ogórki kiszone 2-3 sztuki pokrojene w kostkę
  • 1 słoiczek musztardy (stołowa, sarepska)
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • smalec domowy do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • nici do zawijania

Rolady wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Pieczeń pokroić w 0,5 cm plastry. Poztrzaskać lub jak kto woli rozbić tłuczkiem na cieńko. Płaty te posolić i popieprzyć, popaprykować. Następnie zrobić rolady czyli biorę taki płat smaruję z jednej strony obficie musztardą, na to daję kapkę przecieru pomidorowego, boczek, cebulę, ogórek. Zawijam w roladę i owijam nicią aby się nie rozwaliło w trakcie gotowania. Można użyć też wykałaczek albo specjalnych szpilek. Ja jednak cięgle nici używam. Postąpić tak z każdym płatem a u mnie było ich 12. Następnie w głębokiej patelni, brytfanie lub garnku rozpuścić smalec i włożyć rolady. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podlewając wodą. Potem wyjąć rolady i usunąć nici. Zrobić sos zalewając wywar rozrobioną w wodzie mąką. Rolady podawać z kluskami ziemniaczanymi oblanymi sosem i z modrą kapustą.



Komentarze do Rolady wołowe (strona 1 z 1)  
góralka

góralka
offline

2010-03-22 21:30
To jest po prostu pyszne!!! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-23 11:46
Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:51
Jojo napisał(a):

Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))

Naprawdę? Ta porcja była dla mnie tyle że jeszcze sobie 4 kluski dołożyłam. Mój mąż też tyle nie je bo pomimo, że jest ślązakiem za kluskami nie przepada.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-03-23 08:00
Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:53
luna napisał(a):

Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Ten przecier to od mojej cioci podłapałam. Tylko nie może go być dużo- tylko taki mały akcencik :)
Skomentuj
Oceń:
0
bogda46

bogda46
offline

2010-04-21 20:36
nie robiłam jeszcze z przecierem
Skomentuj
Oceń:
-1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Polędwica wołowa z warzywnymi frytkami i ogórkiem Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Burgery z guacamole i frytkami selerowymi Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym Zrazy wołowe na obiad
Kafirowy gulasz wołowy Zawijańce wołowe w sosie grzybowym Wołowe z warzywami
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Kasza gryczana z wołowiną w aromatycznym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane