montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Rolady wołowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Typowy śląski obiad na niedzielę to rolady i kluski polane obficie sosem z rolad a do tego modro kapusta :))

Rolady wołowe

Składniki:

Rolady wołowe

 

  • 1kg pieczeni wołowej na rolady najlepiej z udźca (bez kości)
  • 1 cebula pokrojona na drobno
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ogórki kiszone 2-3 sztuki pokrojene w kostkę
  • 1 słoiczek musztardy (stołowa, sarepska)
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • smalec domowy do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • nici do zawijania

Sposób przygotowania:

Rolady wołowe
Pieczeń pokroić w 0,5 cm plastry. Poztrzaskać lub jak kto woli rozbić tłuczkiem na cieńko. Płaty te posolić i popieprzyć, popaprykować. Następnie zrobić rolady czyli biorę taki płat smaruję z jednej strony obficie musztardą, na to daję kapkę przecieru pomidorowego, boczek, cebulę, ogórek. Zawijam w roladę i owijam nicią aby się nie rozwaliło w trakcie gotowania. Można użyć też wykałaczek albo specjalnych szpilek. Ja jednak cięgle nici używam. Postąpić tak z każdym płatem a u mnie było ich 12. Następnie w głębokiej patelni, brytfanie lub garnku rozpuścić smalec i włożyć rolady. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podlewając wodą. Potem wyjąć rolady i usunąć nici. Zrobić sos zalewając wywar rozrobioną w wodzie mąką. Rolady podawać z kluskami ziemniaczanymi oblanymi sosem i z modrą kapustą.