Rolady wołowe

Wołowina « poprzedni | następny »
montajka - Przepis na: Rolady wołowe offline

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolady wołowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Typowy śląski obiad na niedzielę to rolady i kluski polane obficie sosem z rolad a do tego modro kapusta :))


trudność: średne
czas:

Rolady wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1kg pieczeni wołowej na rolady najlepiej z udźca (bez kości)
  • 1 cebula pokrojona na drobno
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ogórki kiszone 2-3 sztuki pokrojene w kostkę
  • 1 słoiczek musztardy (stołowa, sarepska)
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • smalec domowy do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • nici do zawijania

Rolady wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Pieczeń pokroić w 0,5 cm plastry. Poztrzaskać lub jak kto woli rozbić tłuczkiem na cieńko. Płaty te posolić i popieprzyć, popaprykować. Następnie zrobić rolady czyli biorę taki płat smaruję z jednej strony obficie musztardą, na to daję kapkę przecieru pomidorowego, boczek, cebulę, ogórek. Zawijam w roladę i owijam nicią aby się nie rozwaliło w trakcie gotowania. Można użyć też wykałaczek albo specjalnych szpilek. Ja jednak cięgle nici używam. Postąpić tak z każdym płatem a u mnie było ich 12. Następnie w głębokiej patelni, brytfanie lub garnku rozpuścić smalec i włożyć rolady. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podlewając wodą. Potem wyjąć rolady i usunąć nici. Zrobić sos zalewając wywar rozrobioną w wodzie mąką. Rolady podawać z kluskami ziemniaczanymi oblanymi sosem i z modrą kapustą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolady wołowe (strona 1 z 1)  
góralka

góralka
offline

2010-03-22 21:30
To jest po prostu pyszne!!! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-23 11:46
Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:51
Jojo napisał(a):

Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))

Naprawdę? Ta porcja była dla mnie tyle że jeszcze sobie 4 kluski dołożyłam. Mój mąż też tyle nie je bo pomimo, że jest ślązakiem za kluskami nie przepada.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-03-23 08:00
Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:53
luna napisał(a):

Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Ten przecier to od mojej cioci podłapałam. Tylko nie może go być dużo- tylko taki mały akcencik :)
Skomentuj
Oceń:
0
bogda46

bogda46
offline

2010-04-21 20:36
nie robiłam jeszcze z przecierem
Skomentuj
Oceń:
-1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu  Rozbef wołowy w sosie chimichurri
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Kotlety mielone z suszonymi grzybami Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną Taco Bravo i inne
Włoskie pulpety Tureckie kofty z wołowiny Pasta do chleba z wołowiny i pieczarek

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane