Rolady wołowe

Wołowina « poprzedni | następny »
montajka - Przepis na: Rolady wołowe offline

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolady wołowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Typowy śląski obiad na niedzielę to rolady i kluski polane obficie sosem z rolad a do tego modro kapusta :))


trudność: średne
czas:

Rolady wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1kg pieczeni wołowej na rolady najlepiej z udźca (bez kości)
  • 1 cebula pokrojona na drobno
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ogórki kiszone 2-3 sztuki pokrojene w kostkę
  • 1 słoiczek musztardy (stołowa, sarepska)
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • smalec domowy do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • nici do zawijania

Rolady wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Pieczeń pokroić w 0,5 cm plastry. Poztrzaskać lub jak kto woli rozbić tłuczkiem na cieńko. Płaty te posolić i popieprzyć, popaprykować. Następnie zrobić rolady czyli biorę taki płat smaruję z jednej strony obficie musztardą, na to daję kapkę przecieru pomidorowego, boczek, cebulę, ogórek. Zawijam w roladę i owijam nicią aby się nie rozwaliło w trakcie gotowania. Można użyć też wykałaczek albo specjalnych szpilek. Ja jednak cięgle nici używam. Postąpić tak z każdym płatem a u mnie było ich 12. Następnie w głębokiej patelni, brytfanie lub garnku rozpuścić smalec i włożyć rolady. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podlewając wodą. Potem wyjąć rolady i usunąć nici. Zrobić sos zalewając wywar rozrobioną w wodzie mąką. Rolady podawać z kluskami ziemniaczanymi oblanymi sosem i z modrą kapustą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolady wołowe (strona 1 z 1)  
góralka

góralka
offline

2010-03-22 21:30
To jest po prostu pyszne!!! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-23 11:46
Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:51
Jojo napisał(a):

Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))Cos pysznego ! ...ale takiej porcji to nawet moj maz by nie podolal :))

Naprawdę? Ta porcja była dla mnie tyle że jeszcze sobie 4 kluski dołożyłam. Mój mąż też tyle nie je bo pomimo, że jest ślązakiem za kluskami nie przepada.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-03-23 08:00
Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-23 14:53
luna napisał(a):

Pycha roladki, u mnie bez dodatku przecieru pomidorowego. 12 sztuk! to mialas co zwijac:)
Ten przecier to od mojej cioci podłapałam. Tylko nie może go być dużo- tylko taki mały akcencik :)
Skomentuj
Oceń:
0
bogda46

bogda46
offline

2010-04-21 20:36
nie robiłam jeszcze z przecierem
Skomentuj
Oceń:
-1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj