wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Rolady wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolady troszkę inaczej, bardzo sycące, ryż zwiększy objętość rolady ...

Rolady wołowe

Składniki:

Rolady wołowe

  • Składniki na 4 rolady:
  • 4 plastry miesa wołowego (może być wieprzowe np szynka)
  • pół marchewki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 łyżeczki ryżu
  • 10dag boczku
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, olej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • łyżka przyprawy do gulaszu
  • 1 ziele angielski, 1 liść laurowy
  • 1 łyżka vegety
  • nici
  • DO SOSU:
  • łyżka mąki
  • 1/4 szkl śmietanki 18%
  • woda

Sposób przygotowania:

Rolady wołowe

Płaty mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę, ogórki i marchew kroimy w kostkę, układamy na mięso, posypujemy po łyżeczce ryżu. Mięso składamy na pół, owijamy dokładnie nitką.
Tak przygotowane rolady smażymy na oleju na małym ogniu, przyprawiamy papryką , vegetą, przyprawą do gulaszu. Jak mięso zacznie się przypiekać odsączamy nadmiar oleju , polewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy i dusimy do miękkości mięsa (cały czas dolewając wodę) Wyjmujemy mięso, zostawiamy sos, zagęszczamy mąką i śmietanką , wkładamy z powrotem mięso (gotujemy chwilkę) i gotowe!!!!

Tagi:

objętość