Strona główna Rolady z modrą kapustą

Rolady z modrą kapustą

Dania, Kapusta, Rolady « poprzedni | następny »
ewelinuśka offline

Szef Kuchni
Przepisy: 90
Rolady z modrą kapustą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przygotowanie: 30 minut, Duszenie: 40-45 minut.


trudność: średne
czas:

Rolady z modrą kapustą - SKŁADNIKI:

  • ROLADY:
  • 60 dag chudej wołowiny
  • 4 plastry wędzonego chudego boczku
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • listek laurowy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • MODRA KAPUSTA:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Rolady z modrą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

1) Rolady: mięso opłukać, lekko osuszyć, pokroić na 4 plastry. Cebulę obrać, pociąć w ćwiartki. Ogórki pokroić wzdłuż na połówki. 2) Plastry mięsa oprószyć solą oraz pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć plaster wędzonego boczku, ćwiartkę cebuli oraz kawałek ogórka. Zwinąć, obwiązać mocną nicią. 3) Na patelni rozgrzać olej. Rolady oprószyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Podlać gorącym bulionem, dodać listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości. 4) Do rondla dolać śmietanę, podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 5) Modra kapusta: kapustę opłukać, poszatkować. Zalać wodą, ugotować, odcedzić. Połówkę cebuli posiekać podsmażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać do kapusty wraz z posiekaną połówką surowej cebuli. Wymieszać, przyprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolady z modrą kapustą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Kluski śląskie z kurkowym sosem Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Pizza z kurczakiem i brokułami
Marchewkowe pęczotto Potrawka fasolowa z kiełbaskami Kolorowe krokiety z jarmużem
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Jesienny makaron z dynią Drobiowy gulasz z dynią
Czekoladowe pierogi z dynią Kolorowe risotto z dynią Kotleciki brokułowo - jajeczne

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane