jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Rolady z szynka i z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rozbić kotlety ,poprószyć przyprawami na nie połozyć szynke.Dusić razem z grzybami.

Rolady z szynka i z grzybami

Składniki:

Rolady z szynka i z grzybami

 

  • 4 kotlety schabowe(moga być tez piersi z kurczka jak kto woli)
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 30 dkg świżych grzybow,(lub mrożonych)
  • 2do 3 łyżek oleju
  • sol,pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3/4 szkl. wody,
  • kostka miesna
  • 1 łyżka maki przennej(do optaczania roladek)ale nie jest to konieczne.

Sposób przygotowania:

Rolady z szynka i z grzybami
Kotlety cienko rozbic,oprószyć sola i pieprzem,posypac pietruszka,polozyc na to szynke i mięso znadzieniem zrolować.Roladki oprószyć jeszcze w mace zrumienić na oleju z obu stron. Przełożyć do rondla i podlać 3/4 szklanki wodą ,dodać pokruszona kostke mięsną i dusić okolo 30 min. Grzyby oczyszczone,pokroić wcienkie plastry.Na tłuszczu ze smażenia podsmażyć grzyby,połączyć teraz z roladkami i dusić jeszcze przez 5 min. Gotowe roladki podawać z sosem np. ciemnym pieczeniowym,do ziemniaczkow ,ryżui surowką w/g uznania.Polecam ,są bardzo smaczne.