SUPERPRZEPIS

Rolki leśniczego

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rolki leśniczego Więcej zdjęć (2)

Wszystko co kojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość!

Składniki:

Rolki leśniczego

 

Sposób przygotowania:

Rolki leśniczego

ETAP 1:

Rolki leśniczego
Pierwszy etap: przygotowujemy leśne grzybki do faszerwowania roladek

Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Rolki leśniczego
Etap drugi: Rozbijamy i układamy na mięsie grzyby z cebulką oraz ser

Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle.

ETAP 3:

Rolki leśniczego
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, zawijamy w ściereczkę i uderzamy (pozbywamy się łupinek). Blendujemy.

Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą.

ETAP 4:

Rolki leśniczego
Roladki panierujemy w jaku i orzechach laskowych z bułką tartą

Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

ETAP 5:

Rolki leśniczego
Przygotowujemy szpinak, który będzie naszym mchem

W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.