MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Rollsy pizzowe w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości.

Rollsy pizzowe w cieście francuskim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rollsy pizzowe w cieście francuskim

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 nieduże ogórki kiszone
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Rollsy pizzowe w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano.

Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą).

Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia ciasta). 
Rollsy pizzowe w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy koncentratem lub sosem
Rollsy pizzowe w cieście francuskim
Nakładamy nasze dodatki i posypujemy serem
Rollsy pizzowe w cieście francuskim
Ponownie zwijamy ciasto w rulon i sklejamy koniec
Rollsy pizzowe w cieście francuskim
"Roladę" kroimy na kawałki około 2 cm szerokości
Rollsy pizzowe w cieście francuskim
Na blaszcze nadziewamy na patyczki i pieczemy