eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Rolmopsy gotowane Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne gotowane rolmopsy ze świeżego śledzia.

Rolmopsy gotowane Eli

Składniki:

Rolmopsy gotowane Eli

 

  • 4 podwójne płaty świeżego śledzia
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 16 wykałaczek

 

Sposób przygotowania:

Rolmopsy gotowane Eli
Płaty śledziowe umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć grzbiety.Powstanie osiem pojedynczych płatów.Ogórki przekroić wzdłuż na pól i każdą połówkę jeszcze raz w poprzek,powstanie 8 ćwiartek.Cebule przekroić na ćwiartki.Każdy płat oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą.Na każdym płacie położyć (na szerszym końcu) po ćwiartce ogórka i cebuli.Śledzie zwinąć i każdy spiąć dwoma wykałaczkami.Rolmopsy włożyć do rondla.W garnku wymieszać wodę,ocet,olej,doprawić solą,pieprzem,cukrem i zalać rolmopsy.Do rondla dodać liść laurowy i ziele angielskie.Rolmopsy zagotować i gotować na małym ogniu około 8 minut.Rondel zdjąć z ognia i odstawić rolmopsy do ostygnięcia.Zimne rolmopsy włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby smaki się przegryzły.Smacznego!

Tagi:

śledzie