monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Rolmopsy wg Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Serdecznie zapraszam na rolmopsy domowej roboty:)

Rolmopsy wg Moniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolmopsy wg Moniki

 

  • Zalewa:
  • 1 szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 4 ziarenka pieprzu
  • Szczypta soli
  • Śledzie:
  • ok. 1 kg śledzi w oleju
  • 1 rzodkiewka
  • 1 marchewka
  • 1,5 kiszonego ogórka
  • 1/8 żółtej papryki
  • ½ dużej cebuli
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej

 

Sposób przygotowania:

Rolmopsy wg Moniki
Zalewa: Do ganka przelać wodę, ocet. Dodać sól i resztę przypraw i zagotować. Następnie zupełnie ostudzić. Śledzie: Marchewkę obrać i umyć. Następnie obieraczką do warzyw wykroić cienkie paski marchewki i zalać je wrzątkiem. Pozostawić na około 15 minut. Następnie odsączyć i osuszyć. Śledzie odsączyć z oleju. Ogórki pokroić w cienkie paski. Rzodkiewkę umyć, okroić ogonki i pokroić na 4 części, najlepiej na 4 grube plastry. Sprawioną paprykę pokroić pod skosem na cienkie paseczki. Każdy płat śledzia posmarować cienką warstwą musztardy a następnie układać elementy farszy według własnego uznania. Rolować płat i dobrze zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu ( najlepiej o płaskim dnie). Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Rozwarstwić je palcami a następnie posypać śledzie. Zalać zalewą i odłożyć na co najmniej 1 dobę do lodówki. Smacznego!
Rolmopsy wg Moniki
zalewę zagotować i ostudzić
Rolmopsy wg Moniki
wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski
Rolmopsy wg Moniki
pła sledzia posmarować musztardą
Rolmopsy wg Moniki
ułożyć składniki farszu i zrolować sledzia

Tagi:

śledzie