Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Śledzik dla miłośników sera pleśniowego i nie tylko... :)

Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem

 

Sposób przygotowania:

Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu, 1 dużą łyżkę miodu oraz 1/4 łyżeczki chili). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu każdego matiasa kroimy wzdłuż i wszerz na pół, aby powstały nam 4 kawałki, które nacieramy odrobiną oleju i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na każdym kawałku śledzia układamy po 1 suszonym pomidorze i po pasku sera pleśniowego. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem
Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu każdego matiasa kroimy wzdłuż i wszerz na pół, aby powstały nam 4 kawałki, które nacieramy odrobiną oleju i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Rolmopsy z suszonymi pomidorami i serem
Na każdym kawałku śledzia układamy po 1 suszonym pomidorze i po pasku sera pleśniowego. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.