Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli smak pomarańczy pasuje do sernika to do kurczaka jeszcze bardziej.

Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy
Udka obieramy ze skóry i tłuszczu, a następnie wyjmujemy kości. Zalewamy zimną wodą by wymokło. Pomarańczę szorujemy i ocieramy ze skórki. Osuszamy i lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem oraz połową skórki z pomarańczy. Przy jednej z dłuższych krawędzi układamy pół plasterka sera. Na nim układamy pasek żurawiny. Zwijamy roladkę, a końce spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w pojemniku i zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Zamykamy i marynujemy do następnego dnia, pamiętając aby kilka razy obrócić. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem, maczamy w nim roladki a następnie w bułce i smażymy wolno na maśle. Zaczynając od strony łączenia.
Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy
Rozbite płaty mięsa posypujemy solą, pieprzem i otartą skórką.
Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy
Na pasku żółtego sera układamy żurawinę.
Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy
Roladki umieszczamy w pojemniku z szczelną przykryciem i zalewamy sokiem z całej pomarańczy.
Rolowane udko z żurawiną o zapachu pomarańczy
Usmażone roladki zawijamy pojedynczo w ręczniki aby usunąć nadmiar tłuszczu.