lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Rolowany brzuch z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada z brzucha z suszonymi owocami, do tego ciekawy sos chrzanowo - miodowy. Wyśmienita zarówno na zimno jak i na gorąco.

Rolowany brzuch z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolowany brzuch z owocami

 

  • 1400 g brzucha
  • 150 g ananasa świeżego lub suszonego
  • 220 g suszonych owoców (żurawina, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, papaja)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Rolowany brzuch z owocami
Brzuch umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Czosnek obrać, i przecisnąć przez praskę i wraz z połową ilości sosu sojowego, curry, pieprzem natrzeć zewnętrzną część brzucha. Natomiast od wewnętrznej strony rolady natrzeć ją drugą połową sosu z pieprzem curry i cynamonem. Odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Jeśli mamy świeżego ananasa obieramy go i też kroimy w kostkę. Mieszamy owoce razem. Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy na desce i nakładamy równomiernie owoce. Następnie zwijamy roladę i związujemy, by się nie rozeszła podczas pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 C przez 60 - 70 minut. Podczas pieczenia dość często obracamy roladę, by równomiernie się upiekła. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu odczekać aż przestygnie i ją odwiązać. Chrzan w miseczce mieszamy z miodem. Podawać na zimno lub na gorąco z sosem chrzanowo - miodowym.
Rolowany brzuch z owocami
Natomiast od wewnętrznej strony rolady natrzeć ją drugą połową sosu z pieprzem curry i cynamonem.
Rolowany brzuch z owocami
rozkładamy na desce i nakładamy równomiernie owoce.
Rolowany brzuch z owocami
zwijamy roladę i związujemy, by się nie rozeszła podczas pieczenia.
Rolowany brzuch z owocami
Po upieczeniu odczekać aż przestygnie i ją odwiązać.