Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Romantyczna cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupę podajemy w niedużych filiżankach

Romantyczna cebulowa

Składniki:

Romantyczna cebulowa

 

  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżkę masła klarowanego,
  • 2 szklanki wywaru,
  • 2 kromki chleba,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia talarków z cebuli,
  • oraz sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Romantyczna cebulowa
Cebule obieramy, odcinamy 2-3 talarki, które przesmażamy na rozgrzanym oleju i następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Pozostałą cebulę kroimy w talarki lub półtalarki i podsmażamy na maśle, po czym zalewamy gorącym wywarem i chwilę razem dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba wycinamy kilka serduszek, posypujemy je startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni do czasu aż ser zacznie się lekko rozpuszczać. Zupę dekorujemy chlebowymi serduszkami i podsmażonymi na oleju krążkami cebuli.