Amatorka000

Amatorka000

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Rosół a'la chiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyrządzenie: naszego rosołku

Rosół  a'la chiński

Składniki:

Rosół a'la chiński

 

  • 1 kg karkówki bądź szynki wieprzowej
  • 5l bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 4 papryczki pepperoni (czerwona, zielona)
  • 2 papryki (czerwona, zielona)
  • 1/3 pora biała część
  • 2 marchwie
  • seler (kawałeczek)
  • pietruszka korzeń
  • 6 grzybów mun
  • 1/2 szkl białego wina
  • 5 łyżek sosu sojowego ( ilość zależy od smaku)
  • pieprz/sól/imbir/ chilli/ papryka ostra
  • makaron ryżowy
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Rosół a'la chiński
1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę.zasypujemy przyprawami (sól,pieprz, imbir,papryka ostra) dolewamy trochę sosu sojowego i odstawiamy do lodówki. 2. Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy i kroimy w cienkie paski. Papryki kroimy w grubszą kostkę a pepperoni w małą. Por i cebulę w prążki 3. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (20 min) 4. Duży garnek bulionu przygotowujemy 5. Mięso na wyjmujemy wrzucamy na patelnie. Obsmażamy i wrzucamy do garnka. to samo robimy z cebulą, marchwią, selerem i pietruszką 6. Gotujemy to na ogniu po 20 min wrzucamy grzyby mun, papryki, por. 7. Wlewamy wino i doprawiamy do smaku papryka chilli imbirem sosem sojowym itp 8.Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy nasz rosół . 9. Salaterki napełniamy makaronem ryżowym zalewamy przygotowanym rosołkiem posypujemy szczypiorkiem i jjemy.SMACZNEGO