Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Rosół chiński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół chiński doskonale nadaje się na uroczysty obiad. Syci i smakuje. Zawiera kawalki kurczaka, warzyw, pędy bambusa, kiełki soi i grzyby mun

Rosół chiński Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rosół chiński

 

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 udko kurczaka
  • 2 skrzydła kurczaka
  • 1 szyja gęsia
  • 15 g grzybów mun
  • 1/2 słoika pędów bambusa
  • 1/2 słoika kiełków soi
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół chiński
Mięso zalać wodą i zagotować. Dodać oczyszczone, obrane i wypłukane warzywa oraz pokrojony imbir. Gotować do miękkośći. Po ugotowaniu przelać przez sito rosól do innego garnka. Mięso z piersi i udek kurczaka pokoić. Pokroić również marchew.

Kiełki soi i pędy bambusa osączyć. Grzyby mun zalać gotującą wodą i pozostawić pod przykryciem około 15 minut, a następnie pokroić w paski. Dodać grzyby do rosołu i gotować około 30 minut. Następnie dodać pokrojone mięso, marchew i kiełki oraz pędy bambusa. Doprawić do smaku sosem sojowym i chilli oraz solą i pieprzem.

Makaron zalać gotującą wodą i pozostawić podd przykryciem na 15 minut. Następnie odlać wodę.
Rosół chiński
Pokrojone w paski ugotowane mięso i marchew
Rosół chiński
Sparzeone i pokrojone w paski grzyby mun
Rosół chiński
Osączone z wody kiełki soi przygotowane do dodania
Rosół chiński
Pędy bambusa [rzed dodaniem trzeba pokroić
Rosół chiński
Makaron ryżowy wytarczy zalać gotującą wodą