rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Rosół drobiowo- wołowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rosół jest ulubioną zupą mojego Męża. Tak bardzo, że nauczył się go sam gotować, kiedy ja powiedziałam że nie będę jeść co tydzień rosołu :)

Rosół drobiowo- wołowy

Składniki:

Rosół drobiowo- wołowy

 

  • 4 udka
  • 4 skrzydełka
  • ok 30 dkg wołowiny z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście lub mały kawałek korzenia selera
  • do smaku: 1 łyżka ziarenek smaku, szczypta vegety
  • pieprz, przyprawa w płynie magi
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowo- wołowy
Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu. Gotujemy ok godzinę, doprawiamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na ok 5 minut. Przecedzamy i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie posypujemy nią makaron, a rosół nabieramy bezpośrednio z garnka.