zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rosół drobiowo - wołowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

rosół podałam z makaronem krajanka, niestety nie domowym ale i tak było smacznie

Rosół drobiowo - wołowy

Składniki:

Rosół drobiowo - wołowy

 

  • 1 duży korpus z kurczaka ze skrzydełkami
  • 1 kawałek kości wołowej ( schabowej )
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka liści świeżego lubczyku
  • pieprz ziarnisty ( ilość według uznania )
  • sól do smaku
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowo - wołowy
Kość wołową i korpus kurczaka dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo maleńki i gotować około 30 minut. Potem dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i dalej gotować co najmniej 1,5 godziny ( im dłużej rosół się gotuje tym jest smaczniejszy ). W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku i można gotowy rosół przecedzić. Gorący rosół podawać z makaronem ( można zrobić domowy ), pokrojoną marchewką i natką pietruszki.