kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Rosół drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny, zdrowy rosół drobiowy. Gotuje bardzo często, bo moja rodzinka bardzo lubi rosołek. Polecam.

Rosół drobiowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rosół drobiowy

 

  • 1 ćwierć udko
  • 1 szyjka z kaczki
  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 średnie cebulę
  • natka pietruszki
  • kilka liści pora i selera
  • 5 litrów wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy
Mięso moczymy w wodzie około 3 godzin. Marchew, pietruszkę i seler obieramy myjemy i kroimy wzdłuż. Cebulę obieramy i kroimy na pół.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Z mięsa zdejmujemy skórę i tłuszcz.
Do gotującej wody wkładamy mięso, a póżniej zbieramy szumowiny.
Cebulę obsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy szumowiny są zebrane wkładamy do garnka marchew, seler, pietruszkę, cebulę i kilka liści selera i pory. Gotujemy do miekkości.
Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim garnku gotujemy makaron.
Rosół podajemy z makaronem. Dekorujemy zieloną pietruszką.
Rosół drobiowy
Mięso moczymy w wodzie, a następnie gotujemy.
Rosół drobiowy
Obraną ze skórki włoszczyznę na rosół myjemy.
Rosół drobiowy
Obraną cebulę podsmażamy na palenie na ciemny kolor.
Rosół drobiowy
Do gotującej się wody wkładamy mięso i zbieramy szumowiny.
Rosół drobiowy
Wszystkie warzywa i mięso gotujemy do miękkości.

Tagi:

rosół zupy