mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Rosół jajeczny z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny rosół jejeczny w nietypowym wydaniu.

Rosół jajeczny z grzankami

Składniki:

Rosół jajeczny z grzankami

 

Sposób przygotowania:

Rosół jajeczny z grzankami
1 litr wody wlewamy do grarnka, wrzucamy kostki drobiowe i zagotowujemy. Następnie do wrzącego rosołu wsypujemy kaszę kukurydzianą i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu. Jajka wbijamy do miseczki i energicznie rozkłócamy widelcem, po czym wlewamy do zupy. Następnie gotujemy ją, póki masa jajeczna nie wypłynie na powierzchnię. Rosół doprawiamy do smaku gałką muszkatołową oraz imbirem, solą i pieprzem. 4 kromki czerstwej bułki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Wierzch posypujemy gałką muszkatołową. Zupę wlewamy do talerzy. Danie serwujemy z grzankami. Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.