BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rosół jak u mamy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny rosół ugotowany tak jak w domu rodzinnym. Tak jak gotowała moja babcia, moja mama no i teraz ja i moje córki. Rosołek z mieszanych kawałków mięsa.

Rosół jak u mamy

Składniki:

Rosół jak u mamy

 

  • woda zimna około 2 litrów,
  • mięso:
  • kawałek wołowego,
  • porcja rosołowa z kurczaka,
  • skrzydełka 4 -5 szt,
  • szyja indyka 1 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • cebula 1 szt,
  • liście lubczyku,
  • pietruszka zielona 1/2 pęczka,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna,
  • przyprawa w płynie,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • liść laurowy 2 szt,
  • Dodatkowo ;
  • ugotowany makaron nitki 250 g,

Sposób przygotowania:

Rosół jak u mamy
Do garnka z zimną wodą wkładam oczyszczone i opłukane mięso.

Kiedy woda z mięsem się zagotuje zebrać szumowiny, które wytwarzają sie podczas gotowania. Zebrać łyżką cedzakową, zmniejszyć ogień, aby rosół delikatnie się gotował.

Po usunięciu szumowin dodać obrane, umyte warzywa,oraz obraną i podsmażoną nad ogniem cebule w (całości ).

Doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną, dodać liść laurowy, ziele angielskie.

Po ugotowaniu rosół przelać przez sitko do czystego garnka. Dodając pokrojone listki lubczyku. Następnie marchewkę z rosołu pokroić w kostkę.

W razie potrzeby rosół doprawić przyprawą płynną.

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Rosół podać z makaronem i pokrojoną marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

zupa rosół