bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Rosół po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polski rosół na chińską nutę.

Rosół po chińsku

Składniki:

Rosół po chińsku

 

  • 1 i 1/2l rosołu z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 2-3 kapelusze grzyby mun,
  • łyzka natka piertuszki,
  • łyzeczka imbiru startego
  • 10 dag pieczonego kurczaka
  • łyzeczka sezamu
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka sosu sojowego
  • łyzeczka sosu chilli,
  • 1/2 opakowania makaronu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Rosół po chińsku
Ugotwować rosól na kurczaku i warzywach tak jak zwykle ale nei przyprawiac za mocno. Wyjac marchewke ktora bedzie nam potrzebna. Do czystego przecedzonego rosołu dodac imbir, sos sojowy i olej sezamowy i sos chilli. Grzyby mun zalać wrżatkiem na 5 minut, potem zagotowac ok 10 minut. Wyjac pokroic w cienkie paski. Dodac do zupy. Makaron suchy wrzucic do zupy. Gaz wyłaczyc makoran ma w niej sam napeczniec. Marchewke pokroic w plasterki i dodac do zupy. Wsypac natke. Kurczaka pokroic w paski. Na talerz wyłożyc porcje zupy, na gore dodac kawałki kurczaka i talerz posypac ziarnami sezamu