Evelisa

Evelisa

Kucharz
[Przepisów: 4]

Rosół po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjny rosół po chińsku. W nowej wersji z grzybami shiitake oraz pędami bambusa. Danie dla miłośników kuchni chińskiej.

Rosół po chińsku

Składniki:

Rosół po chińsku

Składniki

  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag pędów bambusa z puszki
  • ok. 5 suszonych grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 25 dag makaronu ryżowego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • sos sojowy
  • olej cukier

Sposób przygotowania:

Rosół po chińsku

1 etap

Grzyby shiitake namocz w ciepłej wodzie. Gotuj przez 30 minut. Osącz i pokrój w cienkie paski. Makaron ryżowy przygotuj wg. przepisu z opakowania, później odsącz.

2 etap

Białe części cebuli dymki oczyść, opłucz i pokrój w piórka. Mięso kurczaka polej sosem sojowym i oprósz mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (ok. łyżki), przesmaż obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę i cebulę. Dodaj mięso i pokrojone grzyby. Smaż razem przez kilka minut.

3 etap

Do garnka wlej bulion, dodaj odsączone pędy bambusa. Zupę zagotuj, później dodaj makaron. Wlej jajko roztrzepane z klikoma kroplami sosu sojowego i cukrem. Gotową zupę już można podawać na talerzach. Smacznego!

Wskazówka: Zupę można ozdobić szczypiorem z cebulki