kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

rosół troszkę inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rosół tak troszkę inaczej- pachnący lubczykiem, selerem i przyprawami

rosół troszkę inaczej

Składniki:

rosół troszkę inaczej

 

  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 upalona nad gazem spora cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 paczka tortellini z mięsem
  • 1 skrzydło z indyka
  • 30 dkg pręgi wołowej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • biała cześć pora
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

rosół troszkę inaczej
Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz z ziarenkach i nieobrany ząbek czosnku. smażymy jakieś 2-3 minuty i dodajemy całe gałązki selera naciowego, pora, po czym smażymy jeszcze kilka minut. Nie ma prawa zbrązowieć, więc na malutkim gazie. Wyłączamy gaz. Włoszczyznę obieramy, kroimy w dość grube kawałki. Do garnka z przyprawami wrzucamy przekrojone skrzydło i pręgę wołową, włoszczyznę, zalewamy ZIMNĄ wodą, solimy (ok. 1 łyżki na 5 l wody) i zagotowujemy. Rosół jak to rosół, gotujemy do miękkości mięsa- około 2-3 godzin na małym ogniu i pod przykryciem. Po około 2 godzinach dodajemy upalona nad gazem cebulę- musi być czarna-:) Z lubczyku oddzielamy listki, kroimy podobnie jak natkę z pietruszki, gałązki wrzucamy do rosołu podczas gotowania. Miękkie mięso wołowe wyciągamy, kroimy na paseczki w poprzek włókien. Ze skrzydełka indyczego u nas cieszy się piesek ale jeśli ktoś lubi-:) Tortellini przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Rosół podajemy wraz z kilkoma tortellini, paskami wołowiny, doprawiony na końcu pieprzem i posypany lubczykiem.

Tagi:

mięso indyk