iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Rosół wołowo-drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rosół to tradycyjna zupa,niby składniki te same ale za każdym razem smakuje inaczej :)))

Rosół wołowo-drobiowy

Składniki:

Rosół wołowo-drobiowy

  • 4 pałki kurczaka
  • 30-40 dkg wołowiny z kością na rosół
  • 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 3/4 dużego pora
  • sól,pieprz czarny mielony,
  • ziele angielskie,
  • 1 kostka drobiowa,
  • 1 kostka wołowa

Sposób przygotowania:

Rosół wołowo-drobiowy

W dużym garnku zagotować ok.4 litrów wody,włożyć umytą wołowinę i gotować aż wołowina zacznie być miękka,zbierać szumy,następnie dodać oczyszczone i umyte pałki kurczaka,zmniejszyć ogień tak aby rosół tylko lekko pyrkał i dodać oczyszczone i umyte warzywa,doprawić solą,pieprzem,dodać 5 kulek ziela angielskiego i rozkruszone kostki smakowe.Rosół musi się gotować minimum 2 godziny.
Podałam z makaronem "nitki" i całą masą posiekanej natki pietruszki.Taki rosół doskonale smakuje także w bulionówkach do popicia i jest też super jako baza na inną zupę.SMACZNEGO!!!