Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rosół z mięsa wołowego i drobiu to smaczna i rozgrzewająca zupa. W sam raz na chłodne jesienne i zimowe dni.

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym

 

  • 1/2 kg porcji rosołowej z kury
  • 1/2 kg mięsa wołowego z kością
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku
  • przyprawa do zup w płynie
  • siekana natka pietruszki
  • 12-15 dag makaronu ryżowego wstążki

 

Sposób przygotowania:

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym
Umyte mięso włożyć do garnka, wlać 2 l zimnej wody, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, odrobinę soli i gotować. ( gdy się zagotuje zebrać szumowiny) Po upływie pół godziny dodać obrane i pokrojone warzywa. (por i cebulę opalić nad płomieniem), przykryć i gotować do miękkości mięsa. Gotowy rosół doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Makaron ryżowy zamoczyć we wrzącej wodzie na 3 minuty, odcedzić, ułożyć na talerze, zalać rosołem, włożyć porcję mięsa, posypać natką pietruszki, podawać.
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym
Umyte mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą dodać przyprawy
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy zamoczyć we wrzącej wodzie odcedzić wyłożyć na talerze
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem ryżowym
Gotowy rosół doprawić do smaku przelać przez sito