Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znudził mi się rosół typowo drobiowy- nastawiłam wołowo-wieprzowy.

Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami

 

  • 40 dag wołowiny rosołowej tzw. szponder
  • 60 dag mięsa od szynki ( chudego )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • maggi w płynie
  • gałązka świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony szczypta )
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 szklanek wody
  • sól
  • 10 dag tłustego ( lub pół tłustego twarogu)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąka ziemniaczanej
  • 3 łyżki usiekanej drobno bazylii
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonych drobno listków melisy

 

Sposób przygotowania:

Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Obrać warzywa . Zrumienić na suchej patelni marchewki, cebule , por .Ułożyć w garnku oba rodzaje mięs ( wołowinę i wieprzowinę ) .Zalać wodą . Dorzucić przyprawy : ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie ) . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku . W czasie kiedy gotuje się rosół zrobić kluseczki . Ser ugnieść dobrze z żółtkiem i mąką . Lekko osolić. Dodać drobno pokrojone zioła. Wyrobić masę na kluseczki. Uformować za pomocą 2 łyżeczek lub zwilżonych rąk owalne kluseczki ( z tej porcji wyjdzie ok.15-20 klusek ). Zagotować osoloną wodę ( jak na makaron ). Wkładać kluseczki i poczekać aż wypłyną . Wyławiać łyżka cedzakową .Odłożyć na chwilę na bok . Podawać układając na ogrzane talerze po 6-10 klusek ( zależy od osoby ) i oblewając je gorącym rosołem . Posypać odrobiną usiekanych ziół ( wymieszanych). * z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu zrobię : - szynkę w sosie chrzanowym- tradycyjna - krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole ) - gotowaną szynkę w papryce ( połowa ugotowanej szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem ) - sałatkę z warzyw z rosołu ( + korniszony ( lub kiszone ogórki) , ziemniaki od obiadu - ugotować więcej niż trzeba, jajka , majonez , przyprawy )
Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Marchew- por i cebule zrumienić- ułozyc z miesem w garnku i zalac wodą
Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Bulion gotowac od2-2,5 godziny na małym gazie- przecedzić
Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Wyjąć z bulionu warzywa i mieso- przelac przez sitko
Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Przygotowac i ugotowac kluski serowo-ziołowe