Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Rosół wołowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rozgrzewający rosołek na chłodne dni.

Rosół wołowy

Składniki:

Rosół wołowy

 

  • Szponder 1200 g
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ok. 230 g selera
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy
Mięso dokładnie umyć,włożyć do garnka wraz z obranymi warzywami(oprócz cebuli) oraz pieprzem,solą i liśćmi laurowymi.Zalać zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu ok. 3,5 godz.Pokrojoną w kosteczkę cebulę przyrumienić na rozgrzanym oleju.Odsączyć tłuszcz i dodać do zupy.Po ok. 15 min wywar przecedzić i doprawić ewentualnie do smaku.Wspaniale smakuje z makaronem domowej roboty lub podawany jako bulion do pasztecików,czy krokietów..