kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Rosół wołowy inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny rosół wcale nie musi być nudny i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku.

Rosół wołowy inaczej

Składniki:

Rosół wołowy inaczej

podstawowe

 

  • Do podania:
  • Natka pietruszki
  • ryż

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy inaczej
Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę.

Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut).

Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki.