Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół wołowy wg Buni :

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciemny, mocny, aromatyczny- bardzo lubię .

Rosół wołowy wg Buni :

Składniki:

Rosół wołowy wg Buni :

 

  • 1 kg wołowiny - antrykot
  • 0, 3 kg wołowiny na rosół - przerośniętej - tłustej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 suszony borowik ( lub podgrzybek )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
  • przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 1 łyżeczka cukru
  • maggi
  • 8 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy wg Buni :
Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ) .Ułożyć w garnku mięso , warzywa , przyprawy , grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe ( ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście - po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma ,, mrugać ,, ).
Wyjąć mięso i warzywa , a rosół przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole .Doprawić do smaku maggi .
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach .Posypywać natką pietruszki .
Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu ( gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania - nie zimnej bo rosół zrobi się mętny ).