Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Rosół wołowy z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół, podstawa świątecznego obiadu chyba większości Polaków. Ale, wbrew pozorom nie tak łatwo go ugotować.

Rosół wołowy z mięsem

Składniki:

Rosół wołowy z mięsem

 

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • duży por
  • dwie gałązki selera naciowego z listkami
  • natka pietruszki
  • świeży lubczyk - ze dwie gałązki
  • nieduża cebula z łupiną
  • 2 - 3 ząbki czosnku z łupiną
  • kawałek wołowiny - u mnie szponder
  • kilka ziaren ziela angielskiego (2 - 3)
  • listek laurowy
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół wołowy z mięsem
Mięso umyj, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Gotuj ok. 20 minut i dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jarzyny. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę. Dodaj zioła i przyprawy.
Gotuj w dalszym ciągu do miękkości mięsa.
Dopraw do smaku.
Wyjmij z rosołu mięso i te jarzyny, które chcesz dodać do zupy - u mnie tylko marchewka.
Pokrój w drobną kostkę.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Wiem, jestem leń! Taki rosół wymaga domowego makaronu, ale to innym razem.
Na talerze wyłóż makaron, pokrojone mięso i marchewkę. Nalej gorącego rosołu i podawaj udekorowane dużą ilością zielonej pietruszki.

Tagi:

wołowina