Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół z indyka z kluskami biszkoptowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny, aromatyczny rosół z delikatnymi kluseczkami.

Rosół z indyka z kluskami biszkoptowymi

Składniki:

Rosół z indyka z kluskami biszkoptowymi

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z indyka z kluskami biszkoptowymi

Mięso , cebulę opieczoną na rumiano , por , liście laurowe, ziele angielskie i grzybek ułożyć w szerokim garnku . Zalać wodą , lekko osolić ( ½ łyżeczki ). Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę 20 minut .Dodać marchew , pietruszkę i seler i gotować dalej jeszcze przez 40 minut . Płyn powinien w tym czasie zmniejszyć swą objętość o połowę . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić. Na patelni zrobić rumiany karmel z cukru ( na suchej patelni ) , rozprowadzić go rosołem i wlać do zupy .Doprawić maggi ( lub przyprawą do zup ). Utrzeć masło z żółtkami .Dosypać mąkę .Dokładnie wymieszać dodając szczyptę soli . Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem . Zagotować w garnku osolony wrzątek . Maczać we wrzątku łyżeczkę . Nabierać nią porcje ciasta i wkładać do wody . Robić to szybko bo kluski są dobre gdy wypłyną .Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać rosół z kluseczkami posypując pokrojona natka pietruszki . Mięso z rosołu oczyścić na gorąco ze skórek, kości, ścięgien i chrząstek i podawać na gorąco obłożone marchewka , pietruszka i selerem z ziemniakami z wody lub pieczywem z osobno podaną musztardą jako drugie danie lub osobny posiłek .A do popicia czysty bulion lub bulion z żółtkiem .

Polecamy też przepis na Zupę z mięsem z kurczaka >>>