Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Rosół z kaczki z lanym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z pieczonej kaczki pozostały skrzydełka, szyja, żołądek i serduszko. W sam raz na tłusty rosołek.

Rosół z kaczki z lanym ciastem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z kaczki z lanym ciastem

 

  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka selera, por, cebula, dwa ząbki czosnku.
  • przyprawy - ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy, pół łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • natka pietruszki - 3 - 4 gałązki do zupy + pół pęczka do posypania
  • 4 gałązki lubczyku
  • szyja, skrzydełka i podroby z kaczki.
  • jajko
  • 3 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki z lanym ciastem
Mięso umyj i zalej w garnku zimną wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu ok. 45 - 60 minut. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Po następnych 45 minutach gotowania dodaj przyprawy i zioła. Gotuj w sumie nie mniej niż dwie godziny - mięso i warzywa muszą być miękkie, a rosół esencjonalny. Przecedź go do innego garnka. W kubku wymieszaj dokładnie jajko z mąką i odrobiną soli. Zagotuj przecedzony wywar i wlej do niego przez widelec rzadkie ciasto. Mieszaj cały czas - aż zrobią się drobne kluseczki. Ugotowane podroby - jeżeli lubisz - możesz pokroić w drobną kosteczkę i dodać do rosołu. Podawaj posypany natką.
Rosół z kaczki z lanym ciastem
Z kaczki nie zostało zbyt wiele, ale na rosół wystarczy.
Rosół z kaczki z lanym ciastem
Ugotuj esencjonalny wywar mięsno - warzywny.