edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rosół z kaczych skrzydeł

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rozgrzewający, esencjonalny rosół z kaczki, idealny nie tylko na niedzielny obiad :)

Rosół z kaczych skrzydeł Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z kaczych skrzydeł

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczych skrzydeł
Skrzydła oczyściłam z resztek piór, dokładnie opłukałam , włożyłam do rondla i zalałam zimną wodą. Doprowadziłam do wrzenia (nie szumowałam!). Dodałam przyprawy i lekko posoliłam. Gotowałam częściowo przykryty na bardzo małym ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”. Włoszczyznę i cebulę obrałam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze części. Obrumieniłam na suchej patelni i dodałam do rosołu po około 1,5 godzinie gotowania. Gotowałam do całkowitej miękkości mięsa i warzyw. Dosoliłam do smaku. Podałam z makaronem „nitki”, posypany posiekaną natką pietruszki. Przed nalaniem do talerzy na wszelki wypadek przecedziłam przez gęste sitko, żeby przypadkowo nie nalać wytrąconego białka.
Rosół z kaczych skrzydeł
Pamiętając nauki Buni tym razem nie zszumowałam rosołu.
Rosół z kaczych skrzydeł
Włoszczyznę obrumieniłam na suchej patelni.
Rosół z kaczych skrzydeł
Obrumienioną włoszczyznę dołożyłam do rosołu.
Rosół z kaczych skrzydeł
Gotowałam rosół bardzo długo na malutkim ogniu.

Tagi:

kaczka