Strona główna Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

Rosołowe « poprzedni | następny »
jarek-energy - Przepis na: Rosół z kurczaka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 79
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rosół z kurczaka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Niby nic ale jaka rozkosz i lek na syndrom dnia poprzedniego:)


trudność: łatwe
czas:

Rosół z kurczaka - SKŁADNIKI:

  • Świeży kurczak
  • Seler
  • 1 duza marchew
  • 1 - 2 pietrzuszek korzenia
  • nać pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • zewnętrzny liść kapusty wloskiej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielsiego
  • pieprz
  • sól
  • rosołek winiary ( podwojniedrobiowy)
  • ziarenka smaku

Rosół z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka z zimna wodą wkładamy umytago kurczaka i zaczynamy gotowac na wolnym ogniu , gdy wyplynął " szumowiny" ( ścięte bialko mięsa) zbieramy je najlepiej łyżką cedzakową , kiedy już przestaną wyplywac i mamy klarowna wode , wrzucamy calą cebulke wcześniej opalona na ogniu , liść laurowy , ziele angielskie , rosołek oraz marchew pokrojona wzdluz na 4 części ( nigdy nie ścieramy do rosolu warzyw) , korzen pietruszki , kawałek pora , obranego selera ,liść kapusty włoskiej , kiedy zacznie się gotowac dodajemy pieprz i ziarenka smaku , gotujemy około 45 minut na bardzo wolnym ogniu uważając by nie zaczał sie bardzo gotowac bo zmętnieje . Podajemy z makaronem posypany pietruszką. smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rosół z kurczaka (strona 1 z 1)  
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-20 11:14
hmm, tak to ja tez dobry ugotuje, a gotujesz rosol bez rosolku winiary?
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-10-20 22:55
cremebrule napisał(a):

hmm, tak to ja tez dobry ugotuje, a gotujesz rosol bez rosolku winiary?

oczywiście że tak same przyprawy bez chemii wystarczą :)
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-10-20 22:56
cremebrule napisał(a):

hmm, tak to ja tez dobry ugotuje, a gotujesz rosol bez rosolku winiary?

wtedy jeszcze troche szpondru troche więcej innych przypraw i jest cudny:)
Skomentuj
Oceń:
0
dobry

dobry
offline

2008-10-21 09:33
jarek-energy napisał(a):

cremebrule napisał(a):

hmm, tak to ja tez dobry ugotuje, a gotujesz rosol bez rosolku winiary?

wtedy jeszcze troche szpondru troche więcej innych przypraw i jest cudny:)

szponderek musi byc, od rosolu mianuje sie specem ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-21 21:25
No to bardzo fajnie chlopaki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michal
gość

2008-10-24 19:08
Pyszota.Polecam zawsze wszystkie niedziele ten rosol z kurczaka.Zawsze wszedzie robia rosoly,jak jest niedziela.Nie musze pisac,bo to wszyscy wiemy Polacy,ze w kazda niedziele sie je rosol z kurczaka.Dobra juz wiecej pisal,bo tyle wystarczy:).Pozdrawiam.Michal
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 21:06
uwielbiam rosołek.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-01-01 13:23
dzisiaj rosołek mi najbardziej smakuje hihi :) super 5 zostawiam :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Mina

Mina
offline

2011-04-17 04:33
Bardzo dobry przepis, polecam !
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-12-12 22:25
Wszystko ok. tylko mam pytanie o czas gotowania .PO 45 minutach rosół jest gotowy ? Nie za krótko ? Ja gotuję minimum 2 godziny żeby wywar był mocny .
Skomentuj
Oceń:
0
orzel85

orzel85
offline

2013-07-12 12:40
Do przygotowania rosołu polecam mięso KURY, a nie z kurczaka. Rosół wtedy jest super czysty oraz klarowny. Ponadto 45 minut to moim zdaniem także zdecydowanie za krótki czas gotowania prawdziwego rosołu. min. 2 godziny, a najlepiej około 3-4 godzin gotowania na delikatnym ogniu (rosół tylko bardzo delikatnie "bulgocze').
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Rosołowe
Jesienna zupa na "rosole" Rosołek z pulpecikami Rosół z włoską kapustą i pierścionkami
Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty Rosół z lubczykiem i domowym makaronem Zupa chińska z ryżowym makaronem
Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową Domowy rosół z kaczki Rosół z gęsi z lubczykiem
Consomme z bażanta z kurkami  Rosół z kluseczkami lanymi Ogórkowa z małosolnych

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane