jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Rosół z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niby nic ale jaka rozkosz i lek na syndrom dnia poprzedniego:)

Rosół z kurczaka

Składniki:

Rosół z kurczaka

  • Świeży kurczak
  • Seler
  • 1 duza marchew
  • 1 - 2 pietrzuszek korzenia
  • nać pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • zewnętrzny liść kapusty wloskiej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielsiego
  • pieprz
  • sól
  • rosołek winiary ( podwojniedrobiowy)
  • ziarenka smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczaka

Do garnka z zimna wodą wkładamy umytago kurczaka i zaczynamy gotowac na wolnym ogniu , gdy wyplynął " szumowiny" ( ścięte bialko mięsa) zbieramy je najlepiej łyżką cedzakową , kiedy już przestaną wyplywac i mamy klarowna wode , wrzucamy calą cebulke wcześniej opalona na ogniu , liść laurowy , ziele angielskie , rosołek oraz marchew pokrojona wzdluz na 4 części ( nigdy nie ścieramy do rosolu warzyw) , korzen pietruszki , kawałek pora , obranego selera ,liść kapusty włoskiej , kiedy zacznie się gotowac dodajemy pieprz i ziarenka smaku , gotujemy około 45 minut na bardzo wolnym ogniu uważając by nie zaczał sie bardzo gotowac bo zmętnieje . Podajemy z makaronem posypany pietruszką. smacznego:)