Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rosół z kury z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół z kury to jedna z najpopularniejszych zup.

Rosół z kury z kluseczkami

Składniki:

Rosół z kury z kluseczkami

 

  • 70 dag porcji rosołowej z kury z mięsem
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kury z kluseczkami
Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, wlać 1,5 l zimnej wody, dodać odrobinę soli, pieprz ziarnisty i gotować na wolnym ogniu. Po upływie pół godziny dodać obrane warzywa i upieczoną nad płomieniem palnika cebulę. Gotować do miękkości mięsa. Do miseczki wybić jajka, wlać 2 łyżki wody, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, zamieszać. Ugotowany rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka, dodać pokrojoną marchewkę, zagotować. Łyżką zamoczoną w rosole nabierać ciasto i drugą łyżką zsuwać kluseczki do rosołu, gotować 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pozostałą natką pietruszki.