Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb.

Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Umyć miętusa i wyciąć filety pozostawiając resztę na wywar. Warzywa obrać i umyć. Z cebuli zdjąć wierzchnią warstwę. Opiec warzywa na suchej patelni jak do rosołu ( 1/2 jednej marchewki nie opiekać ). Ułożyć warzywa , obrane z filetów rybnych kawałki ( kręgosłup, skórę , skrzela) i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) w garnku i zalać wodą. Dodać łyżkę maggi i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut. Przecedzić wywar. Obrać białe mięso rybne, odłożyć nie opieczoną marchew - resztę wyrzucić. Z jajka ,mąki i 2 łyżek wody przygotować ciasto na kluseczki ( lekko posolone). Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Wlać lane kluski na rosół - zagotować. Do rosołu włożyć podzielone na kawałki filety z miętusa. Wsypać koperek. Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem, dołożyć małe kawałki gotowanej ryby obrane z kawałków na których gotował się wywar , oraz pokrojoną w plasterki nie opieczoną marchewkę.
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Wyciąć z umytego miętusa filety -bez ości
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Ugotować bulion z okrawków ryby i warzyw
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Przecedzić ugotowany wywar- obrać białe mięso z ugotowanych kawałków ryby
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami
Do bulionu z kluseczkami włożyć kawałki filetu z miętusa i gotować na małym gazie 10 minut- doprawić