iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rosół z pierożkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubię rosół podany z makaronem. Chciałam dla odmiany spróbować innego smaku. Dlatego podałam go z pierożkami, wyszło smacznie.

Rosół z pierożkami

Składniki:

Rosół z pierożkami

 

  • Rosół:
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 łyżki soli,
  • 2 listki laurowe,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • 2 goździki,
  • 2 cm imbiru.

 

  • Pierogi:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżki soli,
  • ciepła woda.
  • Farsz:
  • 5 liści kapusty pekińskiej,
  • 20 dag piersi z kurczaka,
  • szczypta chili,
  • 1/2 cebuli,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,

Sposób przygotowania:

Rosół z pierożkami
Gotujemy udka z listkami w 2 litrach osolonej wody przez 20 minut. Następnie wrzucamy pokrojone drobno, pietruszki, marchewki, dodajemy imbir w całości, opieczoną na palniku cebulę oraz goździki. Solimy. Gotujemy przez 40 minut, a następnie przecedzamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól, olej i odpowiednią do zagniecenia ciasta ilość wody. Zagniatamy ciasto energicznie. Siekamy cebulę oraz kapustę, pierś kroimy w kostkę. Wrzucamy na olej, dodajemy chili, koncentrat i pietruszkę. Solimy farsz i pieprzymy. ciasto rozwałkowujemy na cienką grubość i nakładamy w środek porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z rosołem.