misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Rosół z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gotowe danie posypać imbirem, szczypiorkiem i kolendrą. Natychmiast podawać.....

Rosół z ryżem

Składniki:

Rosół z ryżem

 

  • 200ml wody
  • sól
  • 80g ryżu długoziarnistego
  • kawałek imbiru(o dłg 2cm)
  • 1 cebula
  • 8 gałązek świeżej tajskiej kolendry z korzeniem
  • 2 świeże jaja
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 ml rosołu drobiowego (instant)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z ryżem
Wodę zagotować z solą, do wrzątku wsypać ryż. Gotować 12-15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Imbir obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kolendrę obrać, osuszyć, listki i korzeń drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki o szerokości 1cm i dłg 4cm. Olej rozgrzać w woku, smażyć na nim paseczki kurczaka 1 minutę, cały czas mieszając. Wrzucić cebulkę, podlać rosołem, dusić przez 1 minutę na małym ogniu. Dodać mleczko kokosowe, pastę chili, sos rybny i biały pieprz. Na końcu przełożyć do woka ugotowany ryż. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać. Jajka połączyć z odrobiną rosołu, przełożyć do podgrzanej miseczki, dodać przygotowaną zupę. Gotowe danie posypać imbirem, szczypiorkiem i kolendrą. Natychmiast podawać.