kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Rosół z zielonymi przyprawami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podajemy go z grzankami z pokrojonej w drobną kostkę bułki, lekko posolonej.

Rosół z zielonymi przyprawami

Składniki:

Rosół z zielonymi przyprawami

 

  • 2 porcje
  • 5 dl rosołu (lub mocnego wywaru z kości)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 mały pęczek kopru
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru
  • Nać selera
  • 1 żółtko
  • 1 dl śmietanki
  • 1 bułka
  • Margaryna
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Rosół z zielonymi przyprawami
Drobno pokrojoną zieloną pietruszkę, szczypior oraz koper wsypujemy do wazy. Żółtko ubijamy razem ze śmietanką. Wrzący rosół, z którego zdjęliśmy wierzchnią warstwę tłuszczu, wlewamy stopniowo do śmietanki z żółtkiem, mieszając płyn (najlepiej trzepaczką do ubijania piany), po czym podgrzewamy na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gorący rosół wlewamy do wazy z zielonymi przyprawami, ciągle mieszając.