marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rosołek grzybowo-czosnkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobić wywar jarzynowo-grzybowy na mięsie lub bez.Gotować ok. godziny,a potem doprawiać maggi lub sosem sojowym,vegetą i pieprzem.Podawać.

Rosołek grzybowo-czosnkowy.

Składniki:

Rosołek grzybowo-czosnkowy.

 

  • 1 litr wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • garść namoczonych suszonych grzybów(np.podgrzybków),
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • cebula średnia,
  • 2 op."Bulionetki",maggi,
  • ziele angielskie,liść laurowy,pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Rosołek grzybowo-czosnkowy.
Do dużego garnka wlać litr wody i oczyszczoną oraz opłukaną włoszczyzną.Dać liść laurowy ze 3 sztuki i kilka kulek ziela,4 ząbki czosnku.Gotować na wolnym ogniu,a po chwili dać opaloną na palniku cebulę i garstkę namoczonych wcześniej grzybów i na- -dal gotować,aż rosół zacznie wrzeć lekko.Jarzyny wyjąć cedzakiem na talerz i pokroić na kosteczkę wraz z grzybkami,a później znów dać do garnka.Doprawiać rosół vegetą lub solą,mag- -gi oraz pieprzem.Listki laurowe wyłowić z zupy,a ząbki czosnku zmiękczone skroić cieniutko lub zmiażdżyć i również dodać do rosołu dla lepszego smaku i zapachu.Gotowy rosół podawać z makaronem wstążkami lub nitkami.

Tagi:

grzyby