joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Rosołek z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten rosołek różni się od klasycznego tym , iż zamiast makaronu podajemy go z pulpecikami. Warzywa i zioła podkreślają jego niebanalny smak.

Rosołek z pulpecikami

Składniki:

Rosołek z pulpecikami

 

 

Sposób przygotowania:

Rosołek z pulpecikami
Udka myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą, wraz z pokrojonymi warzywami ,przyprawami i podpieczoną na suchej patelni połówką cebuli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimalnego dodajemy gałązkę lubczyku i 3 gałązki koperku, gotujemy rosół do miękkości mięsa.Ugotowane mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę o grubym sitku. Dodajemy jajko,mąkę i przyprawy oraz przysmażoną na maśle cebulkę. Mieszamy i formujemy klopsiki. Klopsiki gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodajemy do rosołu. Potrawę podajemy posypaną szczypiorkiem.