Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rostbef na zimno z cytrynowym ryżem

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 364

Cebulę posiekać, wrzucić do rondla, dodać masło i dusić aż się zeszkli (nie

Rostbef na zimno z cytrynowym ryżem

Składniki:

Rostbef na zimno z cytrynowym ryżem

 

Sposób przygotowania:

Rostbef na zimno z cytrynowym ryżem
Cebulę posiekać, wrzucić do rondla, dodać masło i dusić aż się zeszkli (nie rumienić). Dusić około 3 minut stale mieszając. Wrzucić opłukany ryż i dusić jeszcze minutę. Wówczas wlać 1/2 l wody, dodać sól i pieprz. Dusić tak 10 minut, dodać 2 łyżki soku z cytryny, po czym dusić następne 5 minut. Ryż jest gotów kiedy woda całkowicie wsiąknie. Wówczas należy go oziębić, wyłożyć na półmisek, zalać majonezem zmieszanym ze śmietaną, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Obok układać plasterki mięsa zwinięte w ruloniki.

Tagi:

ryż