Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rostbef po szwedzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z kluskami półfrancuskimi lub domowym makaronem

Rostbef po szwedzku

Składniki:

Rostbef po szwedzku

 

  • 80 dag rostbefu
  • 400 ml śmietany
  • 15 dag smalcu
  • 200 ml rosołu wołowego ( może być z kostki)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
  • 10 dag korniszonów z octu
  • 3 łyżki mąki
  • 5 dag pasty sardelowej
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Rostbef po szwedzku
Mięso umyć i pokroić na 6 plastrów. Rozbić tłuczkiem. Posolić. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodać mąkę, pastę sardelową i obraną drobno posiekaną cebulę. Smażyć ok. 2 min. Dodać pokrojone w drobną kostkę korniszony. Rozprowadzić śmietaną wymieszaną z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso. Dusić do miękkości, w miarę potrzeby podlewając rosołem.