PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Rosyjska sałatka śledziowa pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatkę zrobiłam na tegoroczne święta po raz pierwszy i bardzo wszystkim zasmakowała!

Rosyjska sałatka śledziowa pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosyjska sałatka śledziowa pod pierzynką

  • 1op śledzi matjas
  • 1/2 małej cebuli
  • 1op (400g) tartych gotowanych buraczków
  • 2 duże marchewki
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • 8 czubate łyżki majonezu
  • 200ml gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Rosyjska sałatka śledziowa pod pierzynką

Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki i ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub szorujemy je i gotujemy z pozostałymi warzywami. Ważne, aby buraczki odsączyć z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na kawałeczki. Śmietankę mieszamy z 4 łyżkami majonezu. W przeźroczystej miseczce układamy kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, porcja śmietany wymieszanej z majonezem, tarte buraczki, tarte ziemniaki, drugą porcję śmietanki z majonezem, tartą marchewkę, 4 łyżki majonezu oraz posiekane jajko.