Rosyjski tort jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny rosyjski tort jabłkowy na każdą okazje. Z kremem maślanym. Tani.!!!

Rosyjski tort jabłkowy

Składniki:

Rosyjski tort jabłkowy

 

  • Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem maślany:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru

 

  • Masa jabłkowa:

 

  • 750 g winnych jabłek
  • 500 ml wody
  • 5-6 łyżek dżemu morelowego
  • 6 łyżek rumu
  • 50 g przebranych rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100-125g siekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Rosyjski tort jabłkowy
Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, sól i miękkie masło lub margarynę. Wyrobić rękami. Włożyć na 20-30 min do lodówki. Rozwałkować na spodzie natłuszczonej tortownicy (średnica 28cm). Ponakłuwać widelcem Piec ok. 15 min w temperaturze 200-220^C.Ciasto biszkoptowe: Na ciasto biszkoptowe ubić jajka z wodą mikserem ustawionym na maksymalne obroty. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, ucierać 2 min. Mąkę pszenną, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy w dwóch porcjach, ucierać krótko na niskich obrotach. Natłuścić tortownicę (średnica 28cm), nałożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec ok. 35min w temperaturze 170-200^C Biszkopt przekroić na 3 części.Krem maślany:Na krem przyrządzić budyń, dodając cukier i mleko wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć z cukrem, ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.Masa jabłkowa: Jabłka obrać przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. 1/2 l wody zagotowac, wyłożyć jabłka gotować kilka minut na wolnym ogniu. Wyjąć z płynu, osączyć, wystudzić ostrożnie wymieszać z 3 łyżeczkami przetartego dżemu morelowego, 2 łyżkami rumu i rodzynkami. Do połowy masy jabłkowej dodać płatki migdałów. Kruchy spód posmarować 2-3 łyżkami dżemu morelowego, przykryć spodem biszkoptowym. Wymieszać 4 łyżki rumu z 2 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru, nasączyć spód biszkoptu. Posmarować połową kremu maślanego przykryć drugim krążkiem biszkoptu, posmarować masą jabłkową bez migdałów. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu, posmarować połową pozostałego kremu maślanego, przykryć ostatnim krążkiem. Kremem maślanym posmarować boki tortu i z wierzchu pasek szerokości 4 cm dookoła tortu. Na środek nałożyć resztę masy jabłkowej. Brzegi posmarowane kremem i boki tortu wysypać posypać siekanymi migdałami.