izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Różana rolada drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka mała odmiana na Tłusty Czwartek. Do ciasta dodałam moją ulubioną marmoladę różaną. Ciasto jest mięciutkie, a jej zapach jeszcze długo po upieczeniu unosi się w kuchni.

Różana rolada drożdżowa

Składniki:

Różana rolada drożdżowa

 

  • Marmolada różana 200 gram
  • Cukier 2 łyżki
  • Woda 30 ml
  • Mleko (ciepłe) 110 ml
  • Drożdże 20 gram
  • Masło/margaryna 40 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka 250 gram

Sposób przygotowania:

Różana rolada drożdżowa
Do miski wsypujemy łyżeczkę cukru, wlewamy odrobinę mleka (ciepłe), wodę oraz dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy, żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 minut w ciepłe miejsce.Do małego garnka wkładamy masło i wstawiamy je na mały ogień, aby się rozpuściło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do drugiej, dużej miski wsypujemy pozostały cukier, mąkę, wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko (ciepłe), rozgrzane masło oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut. Po upłynięciu czasu rośnięcia ciasta, rozwałkowujemy je na szerokość foremki do ciasta, długość placka dowolna. Smarujemy całość marmoladą i zwijamy w rulon. Roladę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 33x12 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.