jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Różany torcik urodzinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten torcik jest jak każdy trochę pracochłonny bo trzeba upiec blaty z ciasta, ugotować budyń i zmiksować go z masłem, jednak trud się opłaca. Pysznie smakuje i pięknie wygląda.

Różany torcik urodzinowy

Składniki:

Różany torcik urodzinowy

 

  • ciasto: 3 średnie jaja
  • 1 szklanka puree jabłkowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier brązowy do posypania
  • krem: 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • dodatkowo: słoiczek domowego dżemu
  • 2 łyżki wody różanej
  • kilka łyżek uprażonych posiekanych orzechów
  • róże, srebrne kulki cukrowe i listki mięty do dekoracji
  • stopiona czekolada do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Różany torcik urodzinowy
Włączamy piekarnik by się rozgrzał do temp.160 st.C. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu miksujemy jaja z cukrem. Gdy zrobią się puszyste dodajemy puree jabłkowe miksując je z jajami jeszcze chwilę. Do masy dodajemy suche składniki i olej - mieszamy. Blaszkę (średnią prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia po czym rozkładamy na niej ciasto. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy (40 min.) do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy budyń z dodatkiem mąki na mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszając studzimy budyń. Masło ucieramy mikserem do białości po czym porcjami dodajemy po 1 łyżce schłodzonego budyniu nie przstając miksować. Gdy masa ładnie się połączy a ciasto wystygnie kroimy je na blaty. Pierwszy blat przekładamy dżemem wymieszanym z wodą różaną. Kolejny blat przekładamy kremem budyniowym.Górę i boki marujemy pozostałym kremem. Brzegi osypujemy uprażonymi orzechami. Dekorujemy tort różami, stopioną czekoladą, mietą i srebrnymi kulkami.