edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Róże francuskie z mięsem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Paprykowe kulki mięsne otulone francuskim ciastem

Róże francuskie z mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Róże francuskie z mięsem

 

  • Opakowanie 275 g gotowego ciasta francuskiego
  • 35-40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/4 mięsistej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Róże francuskie z mięsem
Paprykę opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam. Do mięsa dodałam zeszkloną cebulkę, bułkę tartą, połowę jajka, sól, pieprz, suszoną paprykę i przyprawę. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam. Dodałam pokrojoną świeżą paprykę i wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Ciasto rozwinęłam na blacie i radełkiem pokroiłam na sześć kwadratów. Każdy kwadrat nacięłam od rogów do środka, ale nie całkowicie. Z masy mięsnej uformowałam wilgotnymi rękami 6 jednakowych kulek. Położyłam po jednej kulce na środku każdego kwadratu. Nadciętymi „płatkami” ciasta (zwilżonymi odrobinką wody) okleiłam kulki mięsa i umieściłam je na blaszce . W tym momencie powinnam posmarować ciasto resztą jajka, ale przypomniałam sobie o tym kiedy ciasto było już kilka minut w piekarniku. Piekłam 30 minut. Podałam na gorąco.
Róże francuskie z mięsem
Ciasto rozłożyłam na blacie i pokroiłam.
Róże francuskie z mięsem
Na środku każdego kwadratu ułożyłam kilkę mięsa.
Róże francuskie z mięsem
Nadciętymi płatkami ciasta okleiłam kulki mięsa i umieściłam je na blaszce.