rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Moje pierwsze róże karnawałowe, kruche, chrupiące i bardzo wciągające. Składniki podane na małą porcję.

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • Na ok 30 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki + do podsypywania
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki spirytusu

 

  • Dodatkowo:
  • ok 1 litr oleju do smażenia
  • dżem o dowolnym smaku
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe

Etap I

Róże karnawałowe
Wycinamy krążki za pomocą foremek lub kieliszków o różnej średnicy

Składniki na ciasto siekamy i szybko zagniatamy. Gotowe przekładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce min. godzinę. Po tym czasie ciasto napowietrzamy wałkiem uderzając w nie z każdej strony, składając i ponownie uderzając przez 10 minut.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i trzema różnymi wielkościami foremek lub kieliszków wykrawamy kształty. Jeśli wykrawamy kieliszkiem, to dodatkowo nacinamy brzegi w 5-6 miejscach.

Zlepiamy ze sobą trzy krążki na środku począwszy na dole od największego, do najmniejszego na górze.

Etap II

Róże karnawałowe
Różyczki smażymy na małym ogniu na złoty kolor

Tak przygotowane różyczki smażymy na rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu. Odsączamy, nakładamy po odrobinie dżemu i posypujemy cukrem pudrem.